ZNAM, ZNAČI MOGU: VI MEĐUNARODNI MITECO FORUM

Šesti međunarodni MITECO Forum po prvi put je održan u hibridnoj formi (online i offline panel diskusije) 26. novembra 2020. godine. Ovaj stručni skup se organizuje svake treće godine u cilju pronalaženja novih održivih rešenja u oblasti zaštite životne sredine i upravljanja otpadom kroz razmenu iskustava brojnih eksperata iz zemlje i sveta koji primerima dobre prakse daju dalji pravac razvoja Srbije i regiona. Na šestom po redu Forumu diskutovano je o pravcima daljeg razvoja naše zemlje u politikama zaštite životne sredine, analizirajući ih kroz prizmu novih realnosti kakve nam je donela pandemija COVID-19 virusa. 

U uvodnom delu Foruma su se obratili NJ.E. Jan Lundin, ambasador Švedske u Srbiji, Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu, Siniša Mitrović, direktor Sektora za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije i Miodrag Mitrović, predsednik kompanije Miteco.

„Ove godine održavamo Forum pod sloganom „Znam, znači mogu!“ gde znanje i informacija u globalno izmenjenim okolnostima posebno dobijaju na značaju“, istakao je Miodrag Mitrović, predsednik kompanije Miteco i dodao: „Forum je imao tri panela. Tokom prvog panela smo iz prizme akademskog i inovacionog znanja fokus stavili na nove modele investiranja u zaštitu životne sredine. U drugom panelu smo sa predstavnicima medija razgovarali o odgovornom izveštavanju i podizanju svesti o ovoj veoma važnoj temi, dok se treći panel bavio odnosom korporacija i društva iz ugla pozitivnih interakcija, kreiranja javno privatnih saradnji i kružne privrede“.

Prvi MITECO Forum je održan pre tačno 18 godina, a značaj MITECO Foruma iz godine u godinu raste i ogleda se u činjenici da predstavlja referentno mesto za pokretanje aktuelnih tema iz oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, sa posebnim osvrtom na oblast upravljanja otpadom.

Osnivač i organizator MITECO Foruma je kompanija Miteco Kneževac. Kao jedan od lidera u oblasti upravljanja otpadom, kompanija Miteco Kneževac nastavlja sa implementacijom novih usluga u 2021. godini. Jedna od glavnih novosti jeste uvođenje savremenog pogona za rekondicioniranje ambalaže. Nakon ovakvog tretmana, ambalaža će se pripremati za dalju upotrebu (kao polovna ambalaža) ili za plasiranje kao sekundarna sirovina, značajno doprinoseći zaštiti životne sredine. Ukoliko vas interesuje više o ovoj temi, kontaktirajte Miteco Kneževac.