SEPEN započeo izradu studije o ambalažnom otpadu u Srbiji

Udruženje za ambalažu i zaštitu životne sredine - SEPEN je započelo izradu studije o ambalažnom otpadu u Srbiji.

Upravni Odbor Udruženja za ambalažu i zaštitu životne sredine SEPEN, doneo je odluku o izradi "Studije trenutnog stanja sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Srbiji i preporuka za njegovo unapređenje". Očekuje se da ova stduija ponudi informacije o rezultatima i funkcionalnosti postojeće šeme produžene odgovornosti proizvođača, kao i sa problemima sa kojima se svakodnevno susrećemo. Takodje, studija će se baviti i identifikacijom i verifikacijom količina ambalaže koja se proizvodi u Srbiji, identifikacijom i verifikacijom količina ambalažnog otpada koji se generiše u Srbiji, identifikacijom osnovnih trendova u narednom periodu, kao i opredeljivanjem mogućih mera za unapređenje postojećeg sistema.

SEPEN samostalno finansira izradu ovog dokumenta, a sprovodi je kompanija Deloitte Advisory Sp. koja je odabrana na međunarodnom tenderu.

SEPEN je organizacija koja okuplja industrije iz lanca snabdevanja u oblasti ambalaže u Srbiji i bavi se temama koje se tiču pakovanja i zaštite životne sredine bez favorizovanja bilo kog specifičnog materijala za pakovanje ili sistema upravljanja ambalažnim otpadom. SEPEN je član organizacie EUROPEN od preko 40 najvećih evropskih kompanija koje predstavljaju skoro sve segmente lanca vrednosti iz domena pakovanja kao i osam nacionalnih industrijskih asocijacija koje se bave ambalažom i životnom sredinom.

Izvor: www.sepen.org.rs.